torsdag 7 december 2017

Bästa nötskorporna med saffran

Jag bakar nötskorpor ibland efter ett gammalt recept. Nu smaksatte jag dem med saffran och det blev väldigt lyckat.. Saffranet fick ligga i 1 msk ren sprit i en halvtimme. Det är inte nödvändigt men gör mycket för saffranssmaken. När det gäller vätskan brukar jag blanda mjölk och vatten men det går bra vilket som.


Saffransskorpor
300 g hela hasselnötter, 2 paket saffran+1 msk sprit , 1,5 dl vätska, 3 dl socker, 300 g rumsvarmt smör, 3 ägg, 2 msk vaniljsocker, 1 tsk hjorthornssalt, 1,5 tsk bakpulver, 13-14 dl vetemjöl

 Lägg den stötta saffranen i spriten. Rosta nötterna i en torr het stekpanna. Gnugga sen bort skalen i en kökshandduk. Blanda alla ingredienserna i en stor skål. Dela degen i 6 bitar. Rulla ut i plåtlånga längder. Platta till dem lite och grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt längderna svalna och skär dem på snedden i bitar. Låt skorporna eftertorka i 100 grader med ugnsluckan på glänt tills de är helt torra. Kanske behöver de vändas en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar